| |
Roberto Carlos´lu Paris çıkartması
EXPO 2015 için Paris´te düzenlenecek son sunumda dünyaca ünlü Fenerbahçeli oyuncunun da yer alması gündeme geldi. Futbolcu öneriyi kabul ederse İzmir´i anlatacak.
EXPO 2015´in yaplacağı kentin belirleneceği 31 Mart´taki Uluslararası Sergiler Bürosu(BIE) genel kuruluna sayılı günler kala, İzmir de artık Paris´e çıkarma yapacağı ekibi oluşturmaya başladı.
Paris´te gerçekleşecek sunumda İzmir´e destek vermesi için Fenerbahçeli Roberto Carlos´a da teklif götürüldü. Ünlü futbolcu teklife henüz bir cevap vermedi.
Genel kurulda oylama öncesi yapılacak 30 dakikalık son sunumda 140 BIE üyesi ülke delegesine İzmir için son sözleri söyleyecek isimler de büyük oranda netleşmeye başladı.
İzmir´in rakibi Milano ile yarışacağı genel kurulda Türkiye adına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu´nun birer konuşma yapması kesinleşti. Dünyaca ünlü sürpriz bir ismin de İzmir adına konuşma yapması için girişimlerin devam ettiği belirtilirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın da programı uyması halinde genel kurula katılacağı belirtildi.
Bu arada, sunumda Fenerbahçe´nin dünyaca ünlü Brezilyalı futbolcusu Roberto Carlos´un da İzmir´e destek vermesi için çalışma başlatıldı. Carlos´a sunumda gösterilecek bant kaydında konuşmasına yer verilmesi için teklif götürüldü. Oynadığı bir reklam filmindeki "Tamamdır abi" repliğiyle de hafızalarda yer eden Carlos´un bugünlerde EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi´ne cevabını bugünlerde bildireceği kaydedildi.
Kamp kurulacak
EXPO 2015 İzmir Genel Sekreteri Tunç Soyer, 13 Mart tarihinden itibaren 31 Mart BIE Genel Kurulu´na kadar Paris´te üs kuracaklarını söyledi. Sunumda konuşma yapacak veya bant kaydında konuşmasına yer verilecek isimlerin özenle belirlendiğini söyleyen Soyer, "Bu isimlerle İzmir ve Türkiye´yi en iyi şekilde yansıtmak istedik. EXPO 2015 adaylık yarışı ile ilgili yaklaşık 1.5 yıldır sürdürülen yoğun mesai 31 Mart oylaması ile son bulacak. Kazanan taraf olmak için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. Oylama tarihine sayılı günler kala tüm gücümüzle Paris´te olacağız" diye konuştu.
Soyer ayrıca genel kurul ve sonrasındaki oylama sürecinin naklen yayını konusunda TRT ile görüşmelerin tamamlandığını, "31 Mart´taki tarihi oylamayı naklen yayınlamak için çalışmalar sürüyor" diye konuştu.
Tanıtım gezileri devam ediyor
Öte yandan İzmir´in adaylığına destek sağlamak için yapılan yurtdışı tanıtım ve lobi turları da aralıksız devam ediyor. EXPO 2015 Yürütme Komitesi Başkanı Büyükelçi Mengü Büyükdavras ile İzmir Vali Yardımcısı Fahri Aykırı, Avustralya ve Pasifik ülkeleri turuna devam ederken, bu ikiliye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın 9 Mart´taki İzmir ziyaretinin ardından Vali Cahit Kıraç´ın da katılacağı bildirildi. EXPO 2015 Yürütme Komitesi Eş Başkanı Büyükelçi Bahattin Gürsöz ise, bugünlerde Pakistan, Sri Lanka, Bangaledeş ve Laos´ta da İzmir için oy istiyor. EXPO Tanıtma Kurulu Üyesi Büyükelçi Solmaz Ünaydın ise, Bahama Adaları ve Panama turuna devam ediyor. Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ile Slovenya ziyaretine başlarken Kanada ve Mısır´a yapılacak lobi ve tanıtım gezilerinnide önümüzdeki günlerde gerçekleşeceği belirtildi.
14 Mart´ta Anadolu Ateşi
Rakibi Milano´nun elinden kullandığı "kültürel ve sanatsal aktiviteler merkezi kent" kozunu almak için bir dizi etkinlik planlayan Türkiye, 3 Mart´ta çok büyük beğeni toplayan ve ilgi gören Fazıl Say konserinin ardından 14 Mart´taki Anadolu Ateşi gösterisi için hazırlıklarını sürdürüyor.
Koç´tan tam destek
Öte yandan, BIE genel kurulu sırasında yapılacak 30 dakikalık sunumda yayınlanacak 2.5 dakikalık bant kaydında ise, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, Garanti Bankası eski Genel Müdürü işadamı Akın Öngör ile modacı Ece Ege´nin delegelere seslenmesi de kesinleşti. Çubukçu, Koç, Arkas, Sarper, Alıcı, Öngör ve Ege, BIE delegelerine hitaben yapacakları konuşmada İzmir´in neden EXPO´yu hak ettiğini ve EXPO´ya neler katacağını anlatarak, delegelere "Oyunuzu Milano değil İzmir´e verin" mesajı verecek.
St.Vincent ve Grenadines Başbakanı İzmir´e geliyor
Öte yandan BIE üyesi ada devletleri arasında yer alan Karayipler´deki Saint Vincent ve Grenadines devletinin Başbakanı Ralph Gonzalves, 14 Mart Cuma günü İzmir´e geliyor. Blok oy kullanan Karayip Ülkeleri´nden bu üst düzey ziyaret nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu´nun aynı tarihte Paris´te İzmir´in adaylık çalışmaları çerçevesinde düzenlenecek Anadolu Ateşi gösterisine katılamaktan vazgeçtiği kaydedildi. St. Vincent ve Granidis´in EXPO 2015 Adaylık sürecinde İzmir´i desteklediği ve bu küçük ada devleti Başbakanının ülkesine yapılan ziyaretin ardından kenti yakından tanımak üzere İzmir´e geldiği ifade edildi.
Dervişoğlu: EXPO´yu İzmir´de karşılayacağım
MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, EXPO 2015´in yerinin belli olacağı 31 Mart´taki toplantı için Paris´e gitmeyeceğini söyledi. BİE Genel Kurulu´nda yapılacak sunum ve oylama için Paris´e gidecek olan heyette yer alması yönünde EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi´nden davet aldığını fakat tarihi günü İzmirlilerle birlikte kentte karşılayacağını söyleyen Dervişoğlu, her konuda desteklerini sunacaklarını dile getirdi. Öte yandan İzmir´in Büyükşehir Belediye eski Başkanları Burhan Özfatura ile Yüksel Çakmur´un da 31 Mart gecesi "Şeref Konuğu" olarak BIE Genel Kurulu Salonu´nda olmaları gerektiğini söyleyen Dervişoğlu, "İzmir´imize önemli hizmetlerde bulunmuş ve İzmir sevdaları şeref konuğu olarak bulunması İzmir halkını da onurlandıracaktır" dedi.
Aydın Slovenya´dan destek istiyecek
Devlet Bakanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Aydın, büyük yarışı kazanmamız için lobi faaliyetlerinde bulunmak üzere Slovenya Başbakanı ile görüşecek.
İtalya´nın Milano kenti ile Expo 2015 adaylığı için kıyasıya bir mücadeleye giren İzmir için bakanlar seferber oldu. Şubat ayında Expo 2015 adaylığı için Hollanda ve Belçika´da temaslarda bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül´den sonra Devlet Bakanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Aydın da lobi faaliyetlerinde bulunmak üzere Slovenya´ya gitti. İzmir´in Expo 2015 adaylığı konusunda resmi görüşmelerde bulunmak üzere dün bu ülkeye giden Aydın, Slovenya Ekonomi Bakanı Adrej Vizjak ile görüştü. Aydın, iki günlük Slovenya programında bugün de Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupe ve Başbakan Janez Jansa ile bir araya gelecek. Slovenya´dan 31 Mart´ta yapılacak oylamada tercihini İzmir´den yana kullanmasını isteyecek olan Aydın´ın görüşmelerde, " Herkes İçin Sağlık" temasını ön plana çıkaracağı öğrenildi. Aydın, İzmir ve çevresinin konusu ve konumu ile Expo için en ideal aday olduğunu Slovenya Başbakanı Jansa ve bakanlarına anlatacak.
AB´de Türkiye´den Yana
31 Mart´ta yapılacak oylamada yer alacak ülkeler arasında bulunan Slovenya, Türkiye´nin Avrupa Birliği(AB) üyeliğini de destekliyor. Halen AB Dönem Başkanı olan Slovenya, Şubat ayında Türkiye´nin AB adaylığını tereddütsüz desteklediğini açıklamıştı.
TBMM´den "arkanızdayız" mesajı
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu´nda kabul edilen "Expo 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu´nun Tüzel Kişilik Kazanması, Gelir ve Harcamaları ile Denetimi ve Tasfiyesi Hakkında Kanun Teklifi" 18 Mart Salı günü Genel Kurulda görüşülecek. Bütün partilerin desteğiyle yasalaşması beklenen kanun ile TBMM tüm dünyaya "Expo´nun yanındayız" mesajı verecek.
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, muhalefet partilerine mensup İzmir milletvekillerinin Expo ile ilgili çalışmalara çağrılmadığını, bu durumu yadırgadıklarını söyledi.
Teklifin Plan Bütçe Komisyonu´nda Ak Parti, CHP, MHP ve DTP´li milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmesinin sevindirici olduğunu belirten Ak Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, "TBMM oylama öncesi bu kanunu çıkararak hem İtalya´ya, hem delegelere hem de bütün dünyaya Expo´nun yanında olduğunu gösterecek. Expo´yu ne kadar önemsediğimizi, ne kadar istediğimizi bu kanunu çıkararak en üst düzeyde ispatlayacağız" dedi.
Takip edemiyorum
Expo 2015 İzmir için yürütülen çalışmaların son derece verimli geçtiği bilgisini veren Tekelioğlu, önümüzdeki hafta Paris´e gideceğini ve buradaki delegelerle görüşmeler yapacağını belirtti. Paris´te üç gün kalacağını anlatan Tekelioğlu, 31 Mart´tan bir hafta önce tekrar bu kente gideceğini ve oylama sonuçlanana kadar kalacağını ifade etti. Expo Yönlendirme Kurulu üyelerinin büyük bir bölümünün yurtdışında lobi çalışmaları yürüttüğünü anlatan Tekelioğlu, "O kadar yoğun bir trafik var ki artık ben bile takip etmekte zorlanıyorum" diye konuştu.
Muhalefet dışlanıyor
Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen teklifin hazırlayıcılarından MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Expo 2015 İzmir için yürütülen çalışmalarda muhalefetin dışlandığını savundu. Teklifin 31 Mart öncesi yasalaşması çaba göstereceklerini belirten Tanrıkulu, Expo ile ilgili toplantılara muhalefet partilerine mensup İzmir milletvekillerinin çağrılmamasını yadırgadıklarını belirtti.
Plan ve Bütçe Komisyonu´nda kabul edilen teklif yasalaştığında Expo 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu özel hukuk tüzel kişiliğine kavuşacak. Yönlendirme Kurulu, Yürütme Kurulu ve sekreterya faaliyetlerini kanun ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde yürütecek.
Skylife´tan tanıtım desteği
Expo 2015 İzmir, Türk Hava Yolları´nın (THY) Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan dergisi Skylife´a haber oldu. THY´nın yolcu ve acentalarına kültür ve tanıtım amaçlı gönderdiği dergi ayda 200 bin adet basılıyor. Dergi, ayda 2 milyon yolcu taşıyan THY ile geniş bir okuyucu kitlesine ulaşıyor
Türk Hava Yolları´nın (THY) aylık yayın organı Skylife´ın Mart sayısında Expo 2015 İzmir mercek altına alındı. Skylife´ın iki sayfa ayırdığı haberde, Expo 2015 İzmir´in Türkiye´nin uluslararası alandaki en önemli adaylıklarından biri olduğu, projenin bir devlet politikası olarak benimsendiği ve toplumun bütün kesimleri tarafından desteklendiği vurgulandı. "İzmir, Expo 2015´e en iyi şekilde ev sahipliği yapabilmek için tüm imkanlara sahiptir" denilen haberde, İzmir´in tarihi, kültürel ve ekonomik zenginliklerine yer verildi.
Dünya kazanacak
İlk kez nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede Expo´nun düzenlenecek olmasının önemine değinilen haberde, Expo ile İzmir´in sağlık konusunda marka haline geleceği, bir dünya kenti olacağı, Ege Bölgesi ve Akdeniz´in kuzeyinin ekonomik olarak kalkınacağı belirtildi. Diğer ülkelerin İzmir´e verecekleri desteğin tüm dünyanın kazançlı çıkması anlamına geleceğine işaret edilen haberde, Expo´nun küresel sorunlara ortak çözümler üretilecek bir platform olduğu kaydedildi.
2 Milyon kişi
THY´nın yolcu ve acentalarına kültür ve tanıtım amaçlı gönderdiği dergi ayda 200 bin adet basılıyor. 100´ün üzerindeki uçak filosu ile Japonya´dan ABD´ye ayda 2 milyon yolcu taşıyan THY´nın tüm uçuşlarında Skylife ücretsiz olarak dağıtılıyor. Türkiye´nin tarihi ve turistik zenginlikleri ile kültürel ve sanatsal değerlerinin tanıtıldığı dergi, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanıyor.
Taşkın: Şansımız çok yüksek
EBSO Başkanı Tamer Taşkın, Milano´nun geldiğimiz noktayı hayal bile etmediğini savundu
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, EXPO 2015 sürecinde rakip kent Milano´nun, İzmir´in geldiği seviyeyi hayal bile edemediğini savunarak, organizasyonu düzenleme şansının giderek yükseldiğini belirtti.
Taşkın, mart ayı sonunda 140 Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegesi ülkenin oylarıyla belirlenecek EXPO 2015 yarışında, İzmir´in kısa sürede çok büyük mesafe katettiği söyledi.
Tanıtım ve lobi çalışmalarının başladığı dönemde bazı tecrübesizliklerin yaşandığını, İzmir´in dağınık bir hava verdiğini aktaran Taşkın, şöyle konuştu: "Siyasetçiler, bürokratlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş adamları ve sanatçılarıyla herkes örnek bir çalışma içine girdi. Güzel bir iş bölümüyle adım adım yol alındı. İzmir, kendi avantajlarını dünyaya daha iyi anlatabilir duruma geldi. Şansımız artık çok daha yüksek. İnanın İtalya yarışa başladığımız dönemde bu seviyeye gelebileceğimizi hayal bile edemiyordu. Türkiye, kalan kısa sürede de kendini en iyi şekilde anlatmaya devam edecek ve verilen bu emek boşa
çıkmayacaktır."
Taşkın, EXPO hedefinin İzmir´deki kurumları da bir araya getirdiğine dikkati çekti. İzmir´e geçmişte "birlik olamama" gibi eleştirilerin yöneltildiğini söyleyen Taşkın, bu nedenle iş yapma tarzını "herkesin kendi oyununu sergilediği Efe oyunu" ile örneklendiğini hatırlattı. Taşkın, "EXPO süreci sayesinde İzmirliler artık sadece Efe oyunu değil, halay da çekebiliyor. Bu hedefe kimse ferdi çabalarıyla ulaşamazdı" dedi.
Uluslararası camiada İzmir´in Milano´ya göre, özellikle vize sorununun olmaması ve ucuzluğuyla ön plana çıktığına işaret eden Taşkın, halen Türkiye´ye 116 ülke vatandaşlarının vize sorunu yaşanmadan girebildiğini, EXPO süresince kalan ülkelere de vize kolaylığı sağlanacağı söyledi.
|
|