| |
Sahil bandında sıralanan kafeler, Kaz dağlarının bol oksijenli esintisi ile soluklanarak dinlenme imkanı tanırken diğer yandan güncel yaşamı hareketlendirerek kendine özgü sürprizler sunar.
"Sakin bir hayat istediklerini söyler insanlar. Çoğunlukla içinde rahatça hareket edecekleri geniş zamanlar, her şeyin beklenildiği gibi gerçekleştiği, hiçbir şeyin sırasını şaşırmadığı, iyi cilalanmış bir masa gibi pürüzsüz, temiz, telaşsız günler" tarifiyle Ahmet Altan'ın sahil kasabalarındaki yaşamı anlattığını düşünmek mümkün. Hele ki yolu Ayvalık'a düşen biriyseniz böylesi bir hayatı, Kuzey Ege'nin bu sıcak sahil kasabasında yaşayabileceğinizi görmeniz de...
Günlük yaşantının ritmini bozmayan yavaş bir yağmuru andırdığı ilçenin nabzı, sahildeki kafeler ve çay bahçelerinde atar. Yazın sarı sıcağında tenteler altına gizlenen kafeler, Ayvalık'ın hiç durmadan çarpan kalbi gibi. İlçe merkezinden Sefa Çamlık mevkiine uzanan sahil bandında, aralıklı olarak yer bulan kafeler, Kaz dağlarının bol oksijenli esintisi ile soluklanarak dinlenme imkanı tanırken diğer yandan güncel yaşamı hareketlendirerek kendine özgü sürprizler sunar.
Cumhuriyet Meydanı çocukların çevresinde saklambaç oynadığı Atatürk Heykeli kadar çay bahçeleriyle de bilinir. Heykelin hemen arkasında oturan anne babalar, koşturan çocuklarına göz kulak olur, biraz ötedeki çay bahçesinde ise film veya maç izlenmektedir. Çok değil 10 yıl önce iki çay bahçesi arasında bir direk üzerinde duran televizyondan Türk filmleri izleyen Ayvalıklılar artık çoğunlukla maç olunca yoğunlaşıyor burada. Çay bahçelerinin en eskileri heykelin hemen arkasındakiler ve Ayvalık gücü.
ÇAY BAHÇELERİ REVAÇTA
"Gece gibi karanlık, cehennem gibi sıcak, kadın gibi tatlı" içilmesi makbul olan Türk kahvesini öğlen veya günü batırırken buralarda içmek ayrı keyif. İmbatın taşıdığı iyot kokuları içinde gözünüz Ege'nin maviliğine takılı, saatleri deviriyorsunuz. Sadece kahve mi? Ayvalık tostunu tadıyor, demli bir çay içiyor, deniz kıyısında denize yakın olmanın keyfini çıkarıyorsunuz. Rengarenk balonları ile baloncular, çıtır leblebicileri ile çerez satıcıları geçiyor yanınızdan. Yiyeceğinizi paylaşmak isteyen kedilerin mırıltısına, denizde elinizi uzatsanız tutacağınız hissi veren kefallerin ekmek parçalarına atlarken saçtığı sular karışıyor. Garsonların telaşlı koşuşmaları denizin maviliği ile birlikte daldığınız düşüncelerden sıyırıyor.
Ayvalıklıların arkadaş, eş ve dostlarıyla bir araya gelip günü değerlendirdiği çay bahçelerinde, yazın iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık hakim. Kışın sadece yöre insanının tekelinde olan çay bahçeleri yazın tatilcilerin, günü birlik ziyaretçilerin en çok da Ege'nin karşı yakasındaki dostların uğrak yeri. Kalabalığa denk gelmek istemeyenler sabah erken saatleri tercih ediyor. Ayvalıklıların değimiyle 'insan yüzü' görmek isteyenler günün ilerleyen saatlerinde yolunu düşürüyor. Ve bu nedenle 'Denize yüzünü dönenler Ayvalık'a sonradan yerleşenler, yoldan geleni geçeni izleyenlerse Ayvalıklıdır' deniyor. Ayvalıklı olanla olmayanın bu şekilde ayırt edildiği söyleniyor.
HERKES İÇİN ALTERNATİF VAR
Turistler de geliyor, yaşlı teyzeler de. Herkes için bir alternatif var çünkü. 'Rakı balık Ayvalık' diyenler de, kitabını kapıp gelenler de çay bahçelerinde. İlçenin gazetecileri, sanatçıları da kafelerin müdavimlerinden. Perşembe pazarında alışverişini tamamlayıp kendilerini Ege'nin karşı yakasına taşıyacak gemiyi bekleyen Lesvos Adası sakinleri, yeknesaklığı bir çay içimi sohbetle bozmayı amaçlayan Ayvalıklıları ağırlıyor kafeler. Zamanının çoğunu deniz kıyısındaki bu mekanlarda geçiren aileler çocuklarını, denizdeki irili ufaklı balıkları izlemek, tabaktaki tostu hem onlarla hem de ilçenin vazgeçilmezi kedilerle paylaşmak suretiyle meşgul ediyor.
Ayvalık merkezdeki kafelerde sosyal ilişkilere ivme katarken, Şeytan Sofrası'nda doğanın gizli gücünün ve mükemmelliğini sarmaladığı bir ortamda kendi iç sesinizi dinleyebiliyorsunuz. Alibey (Cunda) adasında tarihin katmanları arasında gezindikten sonra keyifli bir mola verebiliyorsunuz. Yöre insanına çay bahçelerinde rastlıyor, ülke gündeminden Ayvalık'a uzanan bir sohbetle hem ilçeyi hem insanını tanıyorsunuz. Sıcacık leblebi kokusuna Ayvalık tostunun buğusu karışıyor. Buz gibi dondurmanın lezzeti serinletiyor damakları. Ayvalık'ın çay bahçeleri, yoğunluğun arttığı yaz aylarında da, kışın kimsesizliğinde de, ilçenin sosyal dokusundaki yerini bir tatlı huzur almaya gelenlerin gülümseyen ifadesi ile bütünlüyor.
|
|
| :: Aynı Kategorideki En Son Haberler |
|
|
Cezaevinden Çıktığı Gün.. |
 |
Cezaevinden çıktığı bildirilen bir kişi, başından tabancayla vurularak öldürüldü.
İstanbul Eyüp'te Mehmet Güdücü (26) gece saatlerinde Hacı Halid Bulvarı’ndaki bir lokantanın önünde kimliği henüz belirlenemeyen 3.. |
|
|
Ramazan´da Cinsellik Günah.. |
 |
İşte herkesin aklına takılan ´´Ramazan´da cinsellik günah mı?´´ sorusunun yanıtı...
Ramazan ayında cinsellik bir suç, bir günah ya da çok kötü bir eylemmiş gibi algılanabiliyor.
Cinselliğin ülkemizde.. |
|
|
İnternetten Kanser Teşhisi.. |
 |
Manchesterli kadın, internette yazıştığı Floridalı arkadaşının 1 yaşındaki bebeğine resminden kanser teşhisi koydu.
Bebekleri aynı günde doğan iki kadın internette tanıştı ve yazışmaya başladı.İnternette yazıştığı 32.. |
|
|
Kareteci Kadın Kocasını.. |
 |
Adana´da siyah kuşak sahibi karateci kadın ve sevgilisi hakkında, cinayet suçlamasıyla dava açıldı.
10 yıllık kocası Kadir Ayhan Albay´ı (43), tekmeyle döverek öldürdüğü ve cinayeti.. |
|
|
Düğün Evinde Ölüm.. |
 |
Kilis'te, düğün sonrası alkollü 2 grup arasında çıkan kavgada 1 kişi silahla, 1 kişi kalp krizi sonucu ölürken, 3 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.
Edinilen bilgiye.. |
|
|
Denenmesi Gereken 4.. |
 |
Derinlere inmek
Erkeğin üstte olduğu pozisyonlara çok alışığız. Birbirinizin gözlerine şehvetle bakmak çin mükemmeldirler. Ayrıca, derin birleşme içinde muhteşemdirler. Derin, yoğun birleşme ve eğlenceli ileri geri.. |
|
|
İzmirlilerin Su Kuyruğu.. |
 |
İzmir'deki suyun yemeklerde ve içme suyu olarak kullanılamayacağına dair yapılan açıklamanın ardından İzmirli vatandaşların temiz su kuyruğu çilesi başladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun.. |
|
|
İki Yılda İki.. |
 |
Manisa'nın Kula ilçesinde 2 yıl önce ağabeyi suda boğularak ölen gencin, talihsiz şekilde düşerek hayatını kaybetmesi, esnaf olan babasını ve tüm ilçeyi büyük üzüntüye boğdu.
.. |
|
|
|