| |
Sigaradan bir türlü vazgeçemeyenlerin canı bu sefer daha fazla yanacak...
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), tiryakileri, sigaranın zararlarını içeren yazılardan sonra, sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarını gösteren resimlerle de uyarmaya hazırlanıyor.
TAPDK´nın sigara içenlere ´´resimli uyarı´´ya yönelik çalışması sürüyor. AB ülkelerindeki emsal uygulamanın Türkiye´ye de getirilmesini öngören bu çalışmada, sigaranın zararlarına ilişkin fotoğraflar seçilecek ve bunlara sigara paketlerinde yer verilecek.
TAPDK, uygulamayla, Türkiye´deki tiryakilere çifte uyarıda bulunacak. Paketin bir yüzüne sigarayla ilgili uyarı yazısı konulacak. Diğer yüzde ise o uyarının fotoğrafı yer alacak. Örneğin bir yüzde ´´Sigara içmek kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet verir´´ deniliyorsa, arka yüzde sigaranın kalpte ve damarlarda yarattığı tahribatın görüntüsü bulunacak.
Tiryakiler, paketin bir yüzünde ´´Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir´´ şeklinde uyarılıyorsa, diğer yüzde, hamileyken sigara içen bir kadının bebeğine ne kadar zarar verdiği bir fotoğrafla gözler önüne serilecek.
Aynı şekilde sigara içenler, paketlerin üzerine konulacak çürümüş diş eti, kanserli bir akciğer, kanserli bir gırtlak ve aşırı nikotin kullanımı sonucu kesilen bir bacak v.b fotoğraflarla görsel olarak da sigaranın zararları konusunda uyarılacak.
FİRMALARA GEÇİŞ SÜRECİ VERİLECEK
Söz konuyu uygulamaya ilişkin bilgi veren bir üst düzey yetkili, resimli uyarı için ilgili birimlerden görüş aldıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
´´Konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Firmaların da buna uyum sağlaması lazım. Şu an 180 farklı sigara paketi var. Her birinin paketleri değişecek. Her birinin baskı silindirleri yenilenecek. Hepsi tek tek gelecek, bizden onay alınacak. Biz de her pakete ayrı ayrı onay vereceğiz, (Evet buradaki uyarılar istediğimiz gibi olmuş) diyeceğiz. Daha sonra paket dizaynları ölçülecek. Bizim standartlarımıza uygun olup olmadığı Kurulca incelenecek. Daha sonra buradan onay çıkacak. Uzun süreli bir çalışma bu. En az 1 senesi var bu işin.
Bunların hepsinin planlaması yapılıyor. İş bölümü yapılıyor. Bir de firmaların kendi hazırlıkları var. Pazardaki ürünleri ne olacak? Pazardaki ürünlerin sirkülasyonu için süre verilecek. Dolayısıyla bu bir süreç gerektiriyor.
Paketler için diyelim 14 uyarı yazısı ve resmi belirlendi. Belirli periyotlarla hatlar dönecek. Her bir markanın uyarı yazısı ve fotoğrafları yenilenecek. Bizim belirlediğimiz bütün uyarı yazısı ve resimlere sigaralarda yer verilmiş olacak. Bunlar da daha sonra eşit sayıda piyasaya arz edilecek.´´
YÜZDE 20 CAYDIRICI OLUYOR
Tiryakilerin, sigara paketlerindeki fotoğraflarla uyarılması yöntemi, Brezilya, Tayland, Singapur ve Belçika gibi ülkelerde etkin bir şekilde uygulanıyor.
Avrupa Birliği´nin, sigara paketlerinin üzerine uyarıcı resim konulması konusunda çeşitli standartları bulunuyor. Ancak söz konusu uygulama, ülkelerin kendi tercihlerine bırakılıyor. AB´nin bu konudaki emsal resimlerinin sayısı da 42´yi buluyor.
Araştırmalar, uyarıcı resim uygulamasının sigarayı bırakmada yüzde 20 etkili olduğunu ortaya koyuyor.
´SİGARA İÇENLER GENÇ YAŞTA ÖLÜR´
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu´nun halen uygulamada olan 14 uyarı yazısı şöyle:
1- Sigara içenler genç yaşta ölür.
2- Sigara içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden
olur.
3- Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur.
4- Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir.
5- Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın.
6- Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir.
7- Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın.
8- Sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini
azaltır.
9- Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir.
10- Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan ve ..........´den yardım
isteyin. (Yardım istenecek sağlık kuruluşunun telefonu, posta/internet
adresi, Sağlık Bakanlığı ve Kurumca belirlenecektir)
11- Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa
neden olur.
12- Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur.
13- Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.
14- Sigara dumanında kanser yapıcı maddeler bulunur.
|
|
| :: Aynı Kategorideki En Son Haberler |
|
|
Kansere Karşı Acı.. |
 |
Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, acı kayısı çekirdeğindeki kanser önleyici madde olarak bilinen Amigdalin veya Vitamin B17 adlı maddenin Malatya'da.. |
|
|
Ekonomik Kriz Kalbe.. |
 |
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzman Doktoru Mustafa Erkul, son günlerde yaşanan ekonomik krizin sağlığı tehdit ettiğini belirterek, özellikle kalp krizine neden olduğunu söyledi... |
|
|
Kene Yüzünden Tabiat.. |
 |
Yeşil alanları ilaçlayarak zehirleyip, yok ediyoruz... Kimyasallardan yavaş yavaş vazgeçmeliyiz!
Türkiye’deki en büyük hatalardan birinin tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılması olduğunu belirten Prof. Dr... |
|
|
Fazla Kilo Bebeği.. |
 |
18 kilo sınır
Amerikalı bilim insanlarının 40 binden fazla kadın ve bebekleri üzerinde yaptığı araştırma, hamilelikleri sırasında 18 kilogramın üstünde kilo alan kadınların bebeklerinin şişman.. |
|
|
Siyah çikolatanın Sırrı |
 |
Hipertansiyon hastalarına iyi bir haber var! Araştırmalar, çikolatanın hipertansiyona iyi geldiğini ortaya koyuyor.
Ancak siyah çikolata olması ve tüketirken aşırıya kaçılmaması şartıyla. Hatta fındık ve fıstıklı.. |
|
|
Zeytin Ömrü Uzatıyor |
 |
Dünyanın en çok zeytinyağı üreten ülkelerinden biri olmamıza rağmen zeytinyağı yemiyoruz. Oysa bu yağı diğerlerinden ayıran çok önemli şeyler var.
Zeytinyağı doymuş yağlar gibi kötü.. |
|
|
Prostata İyi Gelen.. |
 |
ABD’de yapılan bir araştırmada, aspirin ve steroid olmayan anti enflamatuar ilaçlar kullanan erkeklerde PSA (prostat spesifik antijen) düzeyinin düşük olduğu ortaya çıktı. Vanderbilt Üniversitesi’nden araştırmacılar,.. |
|
|
Bronşit Deyip Geçmeyin |
 |
Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, halk arasında kronik bronşit ve amfizem diye bilinen KOAH’ın, dünyada 600 milyon insanda rastlanan hastalık olduğunu Türkiye’de de 4 milyon KOAH’lı.. |
|
|
|