| |
İstanbul'da kazı yapıldıkça tarihi kalıntılar çıkarken, Tokyo'nun altında keşfedilenler korkuttu. Japon ve Amerikalı jeologlar, Tokyo'nun altında şimdiye kadar bilinmeyen bir tektonik plaka keşfettiler. Sık sık deprem üreten bu plakanın, 2-3 milyon yıl önce iki dağ silsilesinin çarpışması sonucu oluştuğu anlaşıldı.
Japon ve Amerikalı jeologlar, sık sık büyük depremlerle sarsılan Tokyo bölgesinin, Avrasya, Pasifik ve Filipin plakaları arasında sıkışmış bir fay hattı üzerinde bulunduğunu keşfettiler.
Nature Geoscience dergisinde bugün yayımlanan makaleye göre, Japonya'nın Active Fault Research Center ve Amerikan Geological Survey kuruluşundan bilim adamlarının ortaya çıkardığı kırık plaka, 100 km kadar uzunluğunda 25 km derinlikte bulunuyor.
2 veya 3 milyon yıl önce Pasifik plakasından, Tokyo'nun 200 km doğusundaki Japon Çukuru'nda denizaltındaki iki dağ silsilesinin çarpışması sonucu ayrılan bu fay hattı, jeologların Tokyo'da 30 milyondan fazla insanın yaşadığı Kanto Ovası'nın altında meydana gelen 300 bin küçük depremi analiz etmesiyle ortaya çıkarıldı.
Kırığın önce Filipin plakasının bir bölümü olduğunu düşünen, ancak yer sarsıntısına yanıtlarının Pasifik plakasına ait olduğunu gören araştırmacılar, fay hattının batıya doğru uzandığını ve Filipin plakasını kuzeye iterken, Avrasya plakasının altına girdiğini belirlediler.
Bilim adamları, fay kırığının, "yutulamayan bir hap" gibi Pasifik ve Filipin kırıkları arasında sıkıştığını belirttiler.
1703, 1855 ve 1923'te çok yıkıcı depremlerin meydana geldiği ve ülke nüfusunun dörtte birine karşılık gelen 30 milyondan fazla insanın yaşadığı başkent Tokyo, üç büyük tektonik plakanın buluştuğu noktanın 300 km kuzeybatısındaki Kanto Ovası'nda bulunuyor.
Japon hükümeti, Tokyo'da 140 bin kişinin ölümüne ve 600 binden fazla konutun yıkılmasına yol açan 7,9 büyüklüğündeki 1923 depremiyle aynı şiddette bir depremin bugün meydana gelmesi durumunda en az 1 trilyon dolarlık hasar meydana geleceğini ve yarım milyon binanın tahrip olacağını tahmin ediyor.
|
|
| :: Aynı Kategorideki En Son Haberler |
|
|
Bu Maile Sakın.. |
 |
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, internette yer alan terör saldırısı konusundaki asılsız ve art niyetli söylentilere itibar edilmemesini istedi. O maile göre "'CIA ve MİT İstanbul çapında.. |
|
|
Depremi Yağmur Mu.. |
 |
Sadece jeotermal kaynakların bulunduğu kesimlerde hissedilen yer sarsıntıları yürekleri ağızlara getirdi. Bilim adamları uzun süreli kuraklıktan sonra gelen yağmurla bağlantılı gerekçeler ortaya koydu
GECE GÜRÜLTÜYLE.. |
|
|
İzmir'deki Ormanlar Yeşilleniyor.. |
 |
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, İzmir ve çevresinde geçtiğimiz yaz meydana gelen orman yangınlarının ardından gerçekleştirilen yeşillendirme çalışmalarına ilişkin bilgilendirme gezisi düzenledi. Yanan alanlardaki.. |
|
|
Metrekareye 42 Kg.. |
 |
İzmir´de Pazartesi gününden bu yana etkili olan sağanak yağmurda metrekareye toplamda 42 kilogram yağış düştü. Cuma akşam saatlerinde Güney Ege kıyılarından başlamak üzere etkisini gösterecek.. |
|
|
Yağmur Altında Eylem.. |
 |
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası´na (TÜM BEL-SEN) bağlı üyeler, bir basın açıklaması yaparak, toplu sözleşme hakkı istediklerini belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde.. |
|
|
Devleti 2 Milyon.. |
 |
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, sağlık karnesi ve sahte reçete düzenleyerek devleti 2 milyon YTL zarara uğrattığı iddiasıyla aralarında TRT çalışanlarının da.. |
|
|
Aday Kadroların Eğitimi.. |
 |
Yerel seçimlerle ilgili hazırlıklarını sürdüren Saadet Partisi, üç aydır devam eden "Yerel Yönetimler Siyaset Akademisi"ni tamamladı.
Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere şimdiden hazırlanan ve tam.. |
|
|
Chp´de Ağabey Formülü.. |
 |
CHP´nin yerel seçimlerde en iddialı olduğu illerden İzmir´de, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile İl Başkanı Kemal Karataş arasındaki kavga, "ağabey" formülü ile aşılmaya çalışılacak. İzmir´i.. |
|
|
|