| |
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek ay açılması beklenen Sasalı Doğal Yaşam Parkı için Afrika’dan 3 zürafa, 2 aslan, 5 sırtlan, 2 taçlı turna ve 2 marabu (Afrika leyleği), İsrail’den de 3 su aygırı, 5 zebra ve 6 çöl köpeği (kemirgen) daha getiriyor.
Gelecek ay içinde Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parklarından birini faaliyete geçirmeye hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlileri dünyanın dört bir köşesinden gelmiş birbirinden ilginç hayvanlarla tanıştırmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. İsrail’den gelen Asya fili Winner, siyah makak cinsi ve lemur maymunu ile Afrika mahmuzlu kaplumbağasının ardından Amerika’dan 10 yeni tür sürüngen daha alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, gözünü şimdi de Afrika ve İsrail’den gelecek yeni türlere çevirdi.
Afrika’dan 3 zürafa, 2 aslan, 5 sırtlan, 2 taçlı turna ve 2 marabu (Afrika leyleği) almak için hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ekim ayının sonunda da İzmir Limanı’nda İsrail’in Safari – Zooligical Center Tel Aviv- Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nden gelecek 3 su aygırı, 5 zebra ve 6 çöl köpeğini (kemirgen) karşılayacak.
Hazırlıkların hızla sürdüğü Sasalı Doğal Yaşam Parkı açıldığında, içinde 110 türden 1500’ün üzerinde hayvan bulunacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, hayvanların kontrollü üremesi sağlanarak bu sayının her geçen gün giderek artacağını vurguladılar.
Hayvanlar alemine yolculuk
Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda yer alacak büyük kediler barınağında 2 puma, 3 kaplan ve 5 aslan bulunacak.
Türkiye’nin ilk tropik merkezinde tropik bitkiler ve koi balık havuzu yer alacak. Timsah, sürüngen, yılan ve kertenkelelerin bulunduğu bölümde ise egzotik papağan türleri, meyve yiyen yarasalar açıkta uçacaklar. Isı ve nem oranları otomatik olarak ayarlanacak ve ziyaretçiler her bakımdan kendilerini yağmur ormanlarında zannedecek. Tropik merkezdeki papağan barınağını gezenler Hollanda’dan gelen tukan cinsi 4 papağan ile Hornbil türü papağanı görme imkanı bulacak. Merkezi gezenler ayrıca Afrika mahmuzlu kaplumbağası, Amerika’dan gelen 10 yeni tür sürüngen ile (Florida yeşil yılanı, piton türleri, Brezilya yılanı, yeşil ağaç boası, uzunluğu 9 metreye ulaşacak yeşil anakonda, krokodil monitör, Leopard Gecko ve Fire Skink türü kertenkele) karşılaşacak.
Parkta filler için toplam 15 bin metrekare açık alan, 550 metrekare kapalı barınak
oluşturuluyor. Bu bölümde 7 adet fil barınabilecek. Fil barınağına gelenler Asya Fili Begümcan ve İsrail’den gelen 6 yaşındaki Winner’ı görebilecek.
3 ayrı adadan oluşan maymun barınağında daha önce birlikte yaşayan maymunlar, diğer iki adaya ise İsrail’den gelen makak ve lemur cinsi maymunlar yerleştirilecek. Bu alanda 30’a yakın aralarında Makak, lemur, Macaca mullata, yeşil maymun, mona maymunu, beyaz yakalı maymun ve patas maymunu gibi mayun türlerini görme imkanı bulacak.
Belgeselleri aratmayacak
Ayı, kurt ve sırtlan barınağında kayalıklar arasından gelen doğal su akıntıları olacak. Ayı, kurt ve tilkinin barınacağı barınakta ayrıca İzmirliler Afrika’dan getirilecek sırtlanları da görebilecek.
Belgesellerde sıklıkla gördüğümüz merkatlar (uzun kuyruklu maymun türü) İsrail’den getirilerek Sasalı Ailesi’ne katılacak.
İsrail’den alınacak 6 çöl köpeği ile İzmirliler yine ilk kez tanışacak. Köstebeğe benzeyen bir kemirgen olan çöl köpeği, şimdiden büyük ilgi çekeceğe benziyor.
Papağan barınağı, ziyaretçilerin içine girip papağanları besleyebileceği 600 metrekarelik doğal bir ortamda kuruluyor. Barınakta yeşil ve sultani olmak üzere yaklaşık 50 adet papağan olacak.
Sasalı’da akbaba, şahin, baykuş ve kartal gibi yırtıcı kuşların her biri için 500 metrekarelik 4 ayrı barınak kuruluyor.
Doğal Park’ta ayrıca, yırtıcı olmayan ve insanlarla bir arada yaşayabilen kuşların serbestçe uçabilecekleri, içine ziyaretçilerin de girebileceği yaklaşık 3 bin metrekare büyüklüğünde bir alan yapılıyor. Burada Afraka’dan gelecek 3 taçlı turna, Hollanda’dan gelecek 8 ibiş ve ördekler yer alacak.
Sülün barınağında 18 değişik türde 60 adet sülün yer alacak.
Develer için, 126 metrekare kapalı barınak oluşturulacak 3 bin metrekarelik yer ayrıldı.
Geyik barınakları, 4 ayrı bölümden oluşacak. Bu alanda Anadolu ruminantları (geviş getirenler) adı verilen kızıl geyik, ala geyik, yaban keçisi ve ceylanlar yer alacak. Barınağı gezenler 7 kızıl geyik, 20 ceylan, 15 yaban keçisi ve aileye katılacak 5 ala geyikle tanışma fırsatı bulacak.
4 zürafa, 3 su aygırı olacak
Bölgede ceylanlar için de 3 bin 900, keçiler için de 3 bin 400 metrekare açık alan tasarlandı. Ayrıca hayvanlar için kapalı mekanlar da oluşturuluyor.
Afrika savanı barınağı, toplam 18 bin metrekarelik alana yayılacak. Devekuşu, zebra ve zürafa burada birlikte yaşayacak. İzmirliler, İsrail’den gelecek zebra ile bu barınakta ilk kez karşılaşacak. Afrika’dan gelecek 3 zürafa ile birlikte zürafa sayısı 4’e çıkacak. Ayrıca Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na İsrail’den gelecek 3 su aygırı ile 3 adet Marabu da (Afrika kanatlı leyleği) da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekeceğe benziyor.
Pelikan havuzunda yaralı pelikanlar tedavi edilip tekrar doğaya kazandırılacak.
8 bin 500 metrekarelik büyük gölette çok sayıda kanatlı canlı olacak. Siyah, beyaz kuğular, 12 türden 40’ın üzerinde ördeğin sudaki dansını izleyenler büyük keyif alacak. Gölet, göç döneminde Kuş Cenneti’ne gelen flamingoların da beslenme alanı olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sasalı’da ayrıca, çocukların at, tavşan, tavuk, kaz, köpek ve kedi gibi evcil hayvanlarla bir araya geleceği alan yapıyor. Bu bahçe, çocukların ata binebileceği manej, ahırlar ve kümes bölümlerinden oluşuyor. Ayrıca, ailelerin çocukları ile birlikte oturup dinlenebileceği oturma alanları yer alıyor. |
|